Cheesecake med choklad och rödbeta

juli 24, 2015 – Taggad som

Det kanske nästan är fel att kalla det här en cheesecake, i teorin är det exakt vad det är, men smakupplevelsen är mer likt en krämigt bakad chokladmousse. Mäktig men len och fylligt chokladig. Choklad och rödbeta kanske inte låter som en klassisk kombintation, men det funkar så bra! Rödbetan tillför jordighet till kexbottnen och jag sockerpicklade även lite färska rödbetor som jag toppade med för att framhäva smaken ännu mer. Tror du mig inte? Du får helt enkelt prova själv.

Den här cheesecaken mår bäst av att serveras dag två, så hur än lockande det är att äta den direkt bör den kylas helt och stå till sig minst en dag innan servering.

Kexbotten med rödbeta

Ingredienser

  • 4msk rödbetspulver
  • 100g osaltat smör
  • 100g valnötter
  • 150g digestivekex
  1. Sätt ugnen på 160°C.
  2. Mixa valnötterna i en matberedare till ett grovt pulver och lägg I en skål.
  3. Krossa även kexen i en matberedare till ett fint pulver och blanda med nötterna.
  4. Smält smöret och rödbetspulvret tillsammans.
  5. Blanda kexsmulorna med smörblandningen och tryck ut mot kanterna i en 20cm springform.
  6. Ställ kexskalet i kylen tills det är dags att grädda den med fyllningen.

Chokladfyllning

Ingredienser

  • 300g philadelpia färskost
  • 200g ricottaost
  • 200g socker
  • 150g mörk choklad
  • 4ägg
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk äkta vaniljsocker

Valfria färska bär och rödbeta till topping

  1. Smält chokladen i ett vattenbad och låt svalna något.
  2. Separera äggen i gulor och vitor.
  3. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en skål.
  4. Vispa i en annan skål ricotta, philadelphia, gulor, socker, vaniljsocker och salt till en jämn och len smet.
  5. Vänd i den avsvalnade chokladen i smeten.
  6. Och vänd till sist ned vitorna i chokladsmeten.
  7. Koka upp vatten och vira aluminiumfolie kring springformens kanter, så att ’skarven’ blir vattentät.
  8. Fyll kexskalet med fyllningen och placera på en djup plåt mitt i ugnen.
  9. Fyll plåten med det uppkokade vattnet och grädda ca.40 min mitt i ugnen tills kanterna är gyllenbruna men mitten fortfarande är lite dallrig.
  10. Kyl cheesecaken minst 3h innan du försöker ta ur den från formen och servera.