Kola och valnötsmuffins - Banoffee

december 22, 2015 – Taggad som

Lucka nr. 22 innehåller smarriga jättemuffins med smak av kola och valnöt. Detta är min absoluta favoritmuffins! :D

Ingredienser

Muffins

170 g smör
200 g fet yoghurt
4 ägg
120 g ljust muscovadosocker
170 g strösocker
130 g valnötter
360 g vetemjöl special
3,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt

Kolafyllning

110 g smör
110 g ljust muscovadosocker
400 g sötad kondenserad mjölk

 Flarn

40 g valnötter
40 g vetemjöl
100 g smör
50 g råsocker
4 msk sirap
1 nypa salt
3 msk whiskey

  • + vispad grädde, hackad mörk choklad och skivade bananer.

Valnötsmuffins

  1. Bryn 170 g smör och blanda med 200 g yoghurt.

  2. Vispa 4 ägg, 120 g muscovadosocker och 170 g strösocker poröst.

  3. Hacka 130 g valnötter grovt och rosta i en torr panna.

  4. Blanda 360 g vetemjöl special, 3,5 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljpulver och en nypa salt.

  5. Sikta och vänd ned de torra ingredienserna och valnötterna i äggvispet.

  6. Blanda i smöret och yoghurten, rör snabbt ihop. 

  7. Fyll en muffinsplåt med muffinsformar. Fyll upp tre fjärdedelar av muffinsformarna och grädda gyllenbruna, ca 20 min på 200 grader. 

Kolafyllning

  1. Smält 110 g smör och 110 g muscovadosocker i en kastrull på låg värme. Tillsätt 400 g kondenserad mjölk och sjud ca 5 min. Låt svalna.

Flarn

  1. Hacka 40 g valnötter fint och blanda med 40 g vetemjöl.
  2. Koka upp 100 g smör, 50 g råsocker och 4 msk sirap, blanda i mjölblandningen.
  3. Blanda till sist i 1 nypa salt och 3 msk whiskey.
  4. Klicka ut i matskedsstorlek på en plåt, grädda sex stycken i taget. 175 grader i 7 minuter. 

Gröp ur lite från muffinsens top och fyll med kola. Toppa sen med vispad grädde, bananskivor, chokladspån och flarn! More is more!