Perfekta Chokladpralinskal

december 21, 2015 – Taggad som

Såhär i juletid älskar jag att frossa i praliner, och det finns väl inget bättre än hemlagade praliner? Ingen jul utan tryfflar, men vill man göra något lite mer avancerat så är praliner den perfekta sysselsättningen. Det kan vara knepigt att få till snygga skal så här kommer några tips på hur du får till läckra fyllda chokladpraliner. Dessutom en perfekt julklapp om du gillar att göra egna istället för att köpa!

Det allra viktigaste när du ska gjuta praliner (som det kallas) är att temperera din choklad. Detta gäller oavsett om du vill göra ljusa, vita eller mörka pralinskal.

Lär dig temperera choklad här.

Det går att göra praliner i plast/silikonformar, men för att garanterat få blanka skal gör du bäst i att investera i en form av polykarbonat (en hårdplastform lämplig för livsmedel).

  1. Färga eller gör mönster på dina praliner genom att använda chokladfärg eller färgpasta i formen (gör detta innan du tempererar chokladen).
  2. Temperera din choklad och fyll hela formen med choklad och häll sen ut chokladen på ett bakplåtspapper. På så viss fastnar ett tunt skal i formen och du får en ihålig pralin.
  3. Chokladen på pappret kan du låta stelna och använda till locken sen.
  4. När chokladskalen stelnat kan du fylla med ganache, marmelad, nougat eller det du tycker är gott.
  5. Låt ganashen sätta sig i formen eller ställ in i frysen kort.
  6. Spritsa sedan på ytterligare ett tunt lager ovanpå fyllningen, som på så vis bildar 'botten'.
  7. Stryk över med en palettkniv så att pralinerna får en slät botten.
  8. När chokladbotten har stelnat helt är det dags att ta ut pralinera från formen.
  9. Detta gör du genom att bestämt 'slå' formen uppochned på din arbetsbänk. Detta är det kritiska momentet, "har du lyckats med tempereringen?". Pralinerna bör enkelt ploppa ut ur formen en efter än, glansiga, krispiga och vackra!

Jag fyllde mina med en vitchokladganache, cointreau och hallon. Mums!