Citron & Fikonknutar | Bullar

oktober 22, 2015 – Taggad som

Saftiga, aromatiska och härligt sockriga är de här fikon- och citronbullarna. Citronsockret på toppen gör det där lilla extra till bullen och var något jag började med här i Amsterdam eftersom det inte säljs pärlsocker här... 

Vetedeg (36st)

  • 800g vetemjöl special
  • 50g blå jäst
  • 500g röd mjölk
  • 2tsk nystött kardemumma
  • 85g strösocker
  • 150g mjukt osaltatsmör
  • ½ tsk salt
  • 1ägg (till pensling)
  1. Ljumma mjölk till strax under 37°C, lös upp jästen i lite av mjölken och häll sedan på resten.
  2. Blanda i 2 tsk nystött kardemumma, strösocker och salt.
  3. Knåda degen i maskin tills den börjar bli smidig.
  4. Tillsätt sedan mjukt smör i bitar och knåda degen till smidig.
  5. Låt jäsa med bakduk till dubbel storlek, minst 30min.

Fyllning | Citron & Fikon

  • 10st torkade fikon
  • 2dl fikonmarmelad
  • 2 st citroner (eko)
  • 1 dl flytande honung
  • 150g mjukt osaltat smör

  • 4 msk strösocker
  • 2 citroner (eko)
  1. Hacka fikon, riv skal av två citroner och blanda med fikonmarmelad, honung och smör.
  2. Smaka av och tillsätt socker efter behov. Ställ åt sidan.
  3. Kavla ut till en rektangel.
  4. Bred på fyllningen på halva degen, vik sedan degen över sig själv en gång.
  5. Skär degen i 40 remsor, ca 1,5cm, tvinna varje degremsa och forma till ett nystan.
  6. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa 30min.
  7. Pensla med uppvispat ägg och grädda ca12 min på 225°C.
  8. Låt svalna på galler.
  9. Mixa resterande socker med citronskal.
  10. Pensla de gräddade bullarna med smör och doppa i citronsockret.