Hela Sverige Bakar #2 | Mjuka kakor

september 20, 2015 – Taggad som

Foto: Tv4

Paradbak | Mjuka kakor | Vidare

Nu är vi igång på riktigt, superhärligt! Ett av mina personliga mål var ju att inte åka ut i första avsnittet. Så att inte åka ut i andra avsnittet ser jag som en klar vinst. Men oj vilken skillnad det var på inspelningen! Första avsnittet var en enda stor stressfest, men nu, nu gick min takt från sprint till en lätt jogg, fantastiskt!! Dessutom visades en liten bit när jag är på Albert Cuyp Markt i Amsterdam, så kul. Här kan ni se avsnittet om ni missade i torsdags.

När jag först fick reda på att temat var mjuka kakor med en amerikansk touch vart jag genast panikslagen. Varken utseendemässigt eller smakmässigt är amerikanska bakverk min grej. Nej, färgglada sockerchocker försöker jag undvika att baka. Så den största utmaningen var redan från början utformningen av bakverket. Jag beslutade mig att köra på “More is More” och började rada upp typiskt amerikanska smaksättningar som varken sparar på fett eller socker. Med detta sagt är dessa Brown Butter Banoffee Muffins glykemiska index inget för de svaghjärtade.

Muffins är lätt att baka, på gott och ont, för det är ofta svårt att behålla fuktighet och smak, vilket jag tycker är extremt viktigt. Därför innehåller de här muffinsen yoghurt och brynt smör för syra, fukt och framförallt smak. Valnötter för crunch. Muscovado-toffee för att det så gott och whiskey för att tillföra beska och smak. Bananen, grädden och chokladen som ligger ovanpå kompenserar med friskhet till den mäktiga muffinsen, så snåla inte med det!

Bakom kulisserna. Vad som lyckligtvis inte visades i programmet var att jag bakade mina muffins på fullkornsmjöl... Men jag är vidare till nästa vecka i alla fall. Haha! Så extra skönt att vara vidare även när man fuckat upp på något riktigt basic.

Teknisk utmaning | Whoopie-pies.

Den tekniska utmaningen blev whoopie-pies! Jag lyckades faktiskt gissa rätt och tur var väl det för jag har aldrig bakat en whoopie i mitt liv. Men kvällen innan läste jag i alla fall igenom ett recept så jag hade någon aning om hur detta bak skulle gå till. På tok för mycket kakao tycker jag dock att det var i receptet men roliga var de att göra, men glasyen den bara rann… Men andra hade betydligt större problem, så kul att hamna i toppen! :DUtmaningen har definitivt inspirerat mig och recept på mina (förbättrade) whoopies kommer inom kort här på M+S.

Maräng-duellen. Vilken spänning! Först av allt måste jag säga att jag var jätteförvånad över att det blev Lars och Emelie det stod emellan, det var nog ingen som tippat det. Emelie såg ut som att hon mördade bunken med vispen, och motivationen gav resultat! Jättetråkigt att få se Lars lämna så tidigt, han var den mest kärleksfulla glädjespridaren i gänget. Här kan ni läsa mer om vad han bakar.

Här berättar jag för Johan om min muscovadotoffee, och som det doftade gott! Det är min bästa toffee, lätt.

Så här tjusiga blev mina muffins, flarnen tillförde mycket! Birgitta tyckte de påminde henne om tropiska Jamaica medan Johan sa att hans hjärna inte vill tycka om det, men att banoffeen faktiskt funkar bra! #win

Foto: Julia Axelsson