Hela Sverige Bakar #5 | Vridna Baguetter med Rostad Havre & Citron

oktober 8, 2015 – Taggad som

Wohooo!!! :D Äntligen stjärnbagare! Det har känns som att jag har legat och skvalpat i mitten av den här tävlingen ganska länge nu, varken i topp eller bott. Så det känns så galet härligt att det var dags för mig, lilla My att få en stjärnbagartitel. På bröd dessutom, FANTASTISKT! Och det var så kul att få jobba med fina Peter även om domarna inte tycke vi skötte oss, bakning ska vara kul och det hade vi mest av alla. 

Bakom kulisserna
Jag bakade de här vridna baguetterna i minst 20 olika varianter innan jag bestämde mig för att köra på pumpa, citron och havre. Alla dessa försök ledde dock till att jag på självaste morgonen innan brödtävlingen inte kände mig säker på att mitt recept. Blir det verkligen två långa baguetter? Det ska vara ett paket jäst, 50g i sverige, men i Holland bara 40g? Eller? och hjälp! Jag har inte skrivit ned hur mycket vatten som ska vara i... Det blir till att känna mig för på plats. Jesus, jag är så nervös inför alla bakutmaningar och nu känns det som jag har det mest osäkra receptet någonsin, hur kunde jag varit så oförberedd? Anna (annars känd som brödmästarinnan) skrattar åt att jag sitter och skriver om hela mitt recept 30 minuter innan kameran börjar rulla.

Men att knåda deg kan vara något av det härligaste jag vet! Eftersom jag en brödmänniska så tänkte jag att det löser sig. Bröd blir alltid bättre när man går känsla än när man följer ett recept ändå! 

Lär dig baka sjärnbagarbaguetterna! Nedan finns ett ytterst nogrrant recept och steg-för-steg instruktioner med bilder, så att du garanterat lyckas! Ha så kul!

Vridna Pumpabaguetter med Rostad Havre & Citron

Ingredienser

 • 30g Havregryn
 • 100g Pumpafrön
 • 4st Citroner (eko)
 • 100g buttnernutsquash

 • Ca 500-600g vatten
 • 50g färsk jäst
 • 750g vetemjöl
 • 12g Salt

Metod

Havreskållning

 1. Stek havregrynen i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna.
 2. Häll över i en skål och häll direkt på ca 50g hett vatten, så det täcker havregrynen. Det ska skvätta och fräsa och lukta gott av den rostade havre. Nu får den gärna stå över natten så att smakerna utvecklas, men finns det inte tid så räcker det med en kvart också!

Smaksättning

 1. Skala butternutsquashen och riv den grovt, stek sedan i en torr panna för att dra ut fukten ur pumpan. Det går att hoppa över detta steg, men med risk för att brödet blir kletigt.
 2. Riv av det yttersta av citronskalet från citronerna på ett fint rivjärn och ställ åt sidan.
 3. Rosta hälften av pumpafrönen i en torr panna och låt svalna.

Deg

 1. Lös upp jästen i en bunke med ett par matskedar kallt vatten.
 2. Ljumma på resten av vattnet och sirapen till 35°C (eller lite svalare än fingervarmt om man inte har en termometer).
 3. Häll i vetemjöl special, lite i taget tills degen precis går ihop, den ska vara lite kletig.
 4. Knåda degen i maskin tills den är riktigt smidig och glutenet är fullt utvecklat, ca 10min.
 5. Tillsätt saltet och knåda ytterligare några minuter.

Utbakning

 1. Stjälp upp degen på bordet och platta till den tillsätt skållningen, citronen och de rostade pumpafrönen. Vik ihop degen och knåda för hand tills smaksättningen är jämt fördelad i degen.
 2. Värm ugnen till 250°C (ej varmluft) och lägg in en baksten om du har mitt i ugnen.
 3. Jäs degen i en bunke under plastfolie på ett varmt ställe tills den är dubbelt så stor, ca 40min.
 4. Stjälp upp degen försiktigt på bordet och dela den i två för stora baguetter eller i fyra för mindre.
 5. Dra försiktigt ut degen tills den är avlång, försök att inte förlora luft i degen.
 6. Doppa ena sidan i vatten och sedan i de orostade pumpafrönen. Vrid sedan baguetten ordentligt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa med de resterande baguetterna.
 7. Täck med en bakduk och jäs i ytterligare 25min.
 8. Dra över bakplåtspappret med baguetterna på bakstenen och grädda mitt i ugnen ca 30min för stora och 20min för små baguetter. Sänk temperaturen till 220°C efter 15min.
 9. Ta ut baguetterna och låt dem svalna på galler.

 

Pumpan går att uteslutas om man inte har lust för den, men det tillför smak och fukt, precis som havreskållningen. Perfekt när brödet är gott och mjukt i flera dagar!

När degen börjar släppa kanterna är det ett bra tecken på att glutetnet börjat utveklas och det är rätt mängd vätska tillsatt.

När degen känns riktigt elastisk, själp upp den på bakbordet och tryck ut.

Knåda in smaksättningen i brödet. Genom att knåda degen först och sen tillsätta pumpan och resten så får du en jämn och snygg deg med välfördelade citron, havre och pumpa i slutändan.

Forma degen till en boll som sträcker ut glutentrådarna så jäsen den jämnare. Redo att jäsas!

När degen är dubbelt så stor är den klar, du kan trycka lätt på den och studsar det tillbaka så är den färdigjäst. Försök att stjälpa ur den försiktigt utan att trycka ut för mycket luft och dela degen i tu med en degskrapa.

Förbered en radda med pumpakärnor, en med mjöl och en tallrik med vatten på bakbänken. Doppa ena sidan av brödet i vatten(det fungerar som lim) och sen i pumpa kärnorna, vänd sedan brödet för att doppa andra sidan i mjölet (inget dopp i vatten). Vrid baguetten ca 2 varv och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Jäs baguetterna för 2a gången och grädda sedan tills gyllenbruna. Låt svalna på galler.

Njut med en klick smör, helt fantastiskt!