Inför Hela Sverige #4 | Syndig Choklad- & Pärontarte

oktober 1, 2015 – Taggad som

Om en knapp timme är det änligen dags, Hela Sverige Bakar avsnitt 4! Temat är tårtor och jag kan lova att det kommer bli spektakulära skapelser i tältet, som vanligt bjuder jag på en lagom förvirrad och joggandes bakshow. Någon som lagt märke till att det alltid är jag som kutar runt i bakgrunden hittils? Helt klart tävlingens mest stressade deltagare. Just ikväll har jag dessutom bylsat på mig med både jeansskjorta och tjocktröja för att överleva köldbettet i tältet, 11 grader och vind om jag minns rätt. Åh ljuva sommarsverige. Men tempot i Taxinge gjorde att man härdade, och kul var det!

Ikväll har jag bakat med den här choklad- och pärontarten med valnötter, vad har ni bullat upp med för kvällens show? Vi ses kl.21 på Sjuan och TV4play.

Syndig Choklad- & Pärontarte

Ingredienser

 • 200g vetemjöl
 • 25g valnötter mixade till ett pulver
 • 25g kakao50g mörkt muscovadosocker
 • 120g kallt smör
 • 1 nypa salt
 • 1-2 msk kallt vatten

Metod

 1. Lägg alla ingredienser utom vattnet i en mixer och mixa tills degen bildar smulor.
 2. Tillsätt vattnet tills degen precis bara går ihop.
 3. Plasta degen och kyl i 30min.Kavla ut degen tunt, med lite mjöl om det behövs och täck en 23cm springform så att kanten blir minst 2cm hög.
 4. Sätt på ugnen på 180°C och förbered fyllningen.

Fyllning

 • 80g mjukt osaltat smör
 • 50 socker
 • 50g mixade valnötter (till ett fint pulver)
 • 50g mjöl
 • 50g smält mörk choklad
 • 1 ägg
 • 3st mogna päron

Metod

 1. Blanda ihop alla ingredienser utom päronen och och bred ut i pajskalet.
 2. Skär päronen tunt och placera skivorna runt kanten och jobba in mot mitten, så bildas en 'ros'. Eller bara släng på, så smakar det gott ändå.
 3. Grädda mitt i ugnen tills gyllenbrun och smeten känns fast, ca 30 min på 180grader.