Kanelbullens dag | Tips till extra saftiga bullar

oktober 4, 2015 – Taggad som

Att baka riktigt goda kanelbullar är nog en konst i sig. Om jag ska vara ärlig så var det inte förrän några år sedan som jag faktiskt började baka egna kanelbullar. Jag hade flyttat hemifrån och eftersom Uppsala inte bjöd på lika goda bullar som mor min blev det till att baka. De knep jag använder mig av för att få till de där extra lyxigt saftiga bullarna är enkla, men effektiva. Receptet på riktigt schyssta bullar hittar du nedan.

Tips till saftiga bullar:

  1. Värm mjölken till bara 30° så jäser degen långsammare och mer smak utvecklas.
  2. Använd nystött och generöst med kardemumma för smak.
  3. Använd osaltat smör för att bättre balanserad sälta i bullen.
  4. Använd rumstempererat (inte smält) smör.
  5. Använd muscovadosocker i fyllningen för en karamellig ton.

Mys Extra Saftiga Kanelbullar

Ger ca 36 bullar

Ingredienser

  • 500g mjölk (5 dl mjölk)
  • 50g jäst
  • 850g vetemjöl (ca 14 dl)
  • 150g mjukt osaltat smör
  • 90g strösocker (1,2 dl socker)
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 nypa salt

Metod

  1. Värm mjöken i en kastrull, ca 30°C.
  2. Smula jästen i en bunke eller i en köksassistent.
  3. Lös upp jästen med mjölken och tillsätt sockret, saltet och kardemumman.
  4. Tillsätt mjölet knåda degen smidigt.
  5. Tillsätt det mjuka smöret och knåda ytterligare.
  6. Täck bunken med en handduk och jäs i 30min.
  7. Gör fyllningen.
  8. Kavla ut degen till en rektangel och bre fyllningen på hälften.
  9. Vik över den andra hälften så det blir lager av deg-fyllning deg.
  10. Skär strimlor och snurra ihop till nystan, lägg på plåt.
  11. Jäs 45min på plåt och grädda sedan på 225°C tills gyllenbruna, ca 8min.

 

Kanel & Muscovadofyllning

  • 100g ljust muscovadosocker
  • 150g  mjukt osaltat smör
  • 1 nypa salt
  • 3 msk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  1. Rör ihop allt i en skål.