Mys saftigaste lussebullar

december 6, 2015 – Taggad som

Saftigare lussebullar får man leta efter! Kesella eller ej, jag brukar pytsa i det jag har hemma för lite extra syrlig smak, men utan funkar riktigt bra det med.  Receptet är utan krummelurer och konstigheter och det hemliga tricket för saftiga bullar är inget annat än att knåda in rumsvarmt smör. 

Ingredienser

  • 2 pkt (1 g) saffran
  • 2 msk konjak (eller annan sprit)
  • 50g färsk jäst
  • 500 ml mjölk, (ca 500g)
  • 200 g rumstempererat smör
  • 2 dl strösocker (170 g)
  • 18 dl vetemjöl (1,1 kg)
  • (russin)

 Metod

  1. Blanda saffran och konjak eller det du har hemma, låt stå minst 30 min. (Spriten absorberar saffranssmaken och gör att den förstärks)
  2. Värm mjölk till 37°C i en kastrull. (hellre för kall än för varm) och smula jästen bunken till din köksmaskin eller en skål om du knådar för hand och lös upp med lite av mjölken tillsätt sedan resterande mjölk.
  3. Tillsätt socker, saffran, salt, mjukt smör och mjöl (spara ca 3 dl). (färskosten ger inte saftigare bullar, men ger en god och frisk smak som kontrast till den söta bullen)
  4. Knåda degen i maskin tills den är smidig, ca 10 min i maskin, eller längre för hand. Jäs under bakduk i ca 1h.
  5. Baka ut till varlfri saffransbullestorlek (mina väger ca 55 g).
  6. Låt jäsa igen, ca 30 min under bakduk och sätt ugnen på 200°C.
  7. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen tills gyllenbruna, ca 6 min.
  8. Låt svalna på galler och äts gärna medans de är varma.