Amsterdams Bästa Marknader | Mat

december 3, 2015 – Taggad som

Jag älskar att handla på marknader! Det är oftast billigt, lokalodlat och färskt, dvs. mycket bättre än vad du hittar på supermarkets här här i Holland. Lördagar är de bästa marknadsdagarna, missa inte att vandra förbi för att provasmaka lite ost och köpa en portion poffertjes - holländska mini-plättar som serveras med smör och socker. Mums!

Guide till Amsterdams Bästa Marknader

Det finns massor av härliga marknader i Amsterdam, vissa är densamma år ut och år in, medan andra poppar upp lite här och var, allt eftersom de känner för det. Här har jag listat några av mina bästa marknads-tips, med fokus på mat såklart!

Lindengrachtmarkt (Lördagar) - I mina ögon den bästa marknaden och ett måste om du är i Amsterdam på en lördag. Här finns allt från tulpaner till lokalproducerad honung, men framförallt finns här mycket mat och råvaror. Hela gatan förvandlas till en livlig marknad varje lördag och det är både prisvärt och färskt! Det finns mycket att provsmaka, passa på att pröva de goda Gouda-ostarna och stanna till för en cassoulet eller bratwurst med surkål. Marknaden är billigast på den västra änden av gatan, så börja där och jobba dig successivt mot närmre Jordaan. Jag köper alltid mängder av rotfrukter, bär, grönsaker, fisk och ibland färsk kyckling här. Missa inte damen som säljer egenproducerad honung för €6 per burk, den är så god! Den har öppet från kl.9 till kl.16, tips är att antingen gå tidigt och slippa kommersen eller innan stängning för att handla till restpriser!

Noordermarkt (Lördagar, ligger nära Lindengrachtmarkt) - Den bästa ekologiska marknaden! Det allra mesta är närproducerat och purfärskt. Missa inte att dricka en kopp fairtraidekaffe eller svepa ett ostron i skaldjursståndet.

Albert Cuypmarkt - (Måndag-Lördag)
Här hittar du det mesta inom mat och diverse. Det bästa är de färska bären under sommaren, tulpaner och pioner under säsong, kryddbutiken, och POFFERTJES! De allra bästa små pannkakorna hittar du här, rykande heta serveras de med smör och florsocker, ett måste!

“Sunday market” Westergasfabriek - (Söndagar)
Den här marknaden håller till i en gammal gasfabriek i nord-västra Amsterdam. Det säljs råvaror, men mestadels lagad mat, så perfekt för den som inte orkar laga lunch och vill strosa runt för att prova olika små rätter i stånden. Marknaden är betydligt större sommartid när den är utomhus.

Neighbourfoodmarket (Se här för datum och plats, ofta söndagar)
Utbudet varierar i storlek och kvalité, men ofta spännande och gott! Mycket lagad mat och goda drycker.