Randiga Marängkyssar

augusti 1, 2015 – Taggad som

HAPPY PRIDE!

Ett undantag har skett, jag köpte naturlig färg, vad som nu menas med det. Men det är ju bara pride en gång om året och så tänkte jag att ville hylla färgerna i ett litet bakverk. De här marängerna är söta och inte smaksatta med något mer än socker. Men vill man krydda till det så släng i lite vanilj eller frystorkade bär. 

Maräng

Ingredienser

  • 150g äggvita (ca 5st)
  • 300g strösocker
  • 1 tsk maizena
  • 1tsk äppelcidervinäger

Metod

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Förbered en spritspåse genom att sätt i en slät tyll med 1cm öppning.
  3. Vänd den ut och in och ta en tändsticka/tandpetare och måla några streck med färgpasta från tyllen till öppningen, ställ åt sidan till senare.
  4. Lägg sockret på en plåt med bakplåtspapper.
  5. När ugnen är varm ställ in sockret och sätt timern på 5min.
  6. Lägg under tiden äggvitorna i skålen till en köksassistentbörja vispa på låg hastighet tills det börjar skumma.
  7. När det är 2min kvar på timern, öka hastigheten till max.
  8. Äggvitorna bör nu ha format hårda toppar.
  9. Ta ut sockret och sänk temperaturen till 120°C.
  10. Börja skeda det varma sockret i marängen, en sked i taget.
  11. När allt socker är i marängen fortsätt att vispa på hög hastighet.
  12. Blanda maizena och vinäger i en liten skål och tillsätt till marängen.
  13. Nu har marängen börjat svalna och gnuggar du smeten mellan två fingrar ska det kännas helt slätt utan sockerkorn.
  14. Ta bort skålen från köksassistenten och fyll i den förberedda spritspåsen.
  15. Spritsa ut små toppar på en bakplåtspappersklädd plåt.
  16. Grädda tills krispiga utanpå och mjuk-sega inuti, ca 1h mitt i ugnen.
  17. Låt svalna helt på galler innan du lägger dem i en burk.

Perfekt gå-bort-present till en gottegris som jag själv.