Rosig Äpple- & Mandelpaj | Mitt i Täby

september 8, 2015 – Taggad som

Nu är den ute, denna vecka pryder jag lite av framsidan och sidan 8  i Mitt i Täby med en krönika om mig och mina bakdrömmar, recept på en riktigt god och vacker äppelpaj, och även mina Smöriga Briochebullar fick plats.

Förra veckan var alltså två damer från Mitt i Täby här och passade på att intervjua mig nu när jag är i Stockholm. By now har jag pratat med så många och sålt in min baknings-profil så mycket att jag vet precis vad jag är och vad jag inte är när det kommer till bakning. Jag värdesätter råvaror och konstnärlighet och miljötänk och nytänk men framförallt bra kvalité rakt igenom. Jag går inte igång på för mycket socker, för mycket karamellfärg eller för omständiga recept utan att få ett extraordinärt resultat. Den här artikeln speglar en del av mig och min bakning, men mer rock 'n' roll efterlyses. Bakning är kemi, och kan vara både svårt och tufft.

Så här kommer ett recept på en paj som jag dumdristigt provbakade kvällen innan intervjun, men det blev total succé, en av mina favoriter just nu. Enkel men läcker smakkombination med mandel och äpple som är lika attraktiv för ögat som för magen. Bäst smakar den när den fortfarande är ljummen från ugnen, men går fin-fint att äta även dagarna därpå.

Mandelpajskal

Ingredienser

 • 100g vetemjöl (3dl)
 • 50g muscovadosocker (3/4 dl)
 • 1 nypa salt
 • 25g mandel
 • 65g kallt osaltat smör
 • ca 2 msk kallt vatten

Metod

 1. Sätt ugnen på 175°C.
 2. Mixa mandlarna fint i en matbredare, tillsätt de torra ingredienserna.
 3. Mixa i det kalla smöret och så mycket vatten att degen precis går ihop.
 4. Kyl degen minst 30min innan du kavlar ut den tunt och klär en pajform.
 5. Pricka skalet med en gaffel och förgrädda i 8min. Låt svalna på galler.
 6. Fortsätt med mandelfyllningen.

Mandelfyllning

Ingredienser

 • 50g mjukt osaltat smör
 • 30 socker
 • 40g mandelmjöl
 • 30g mjöl 
 • ½ tsk äkta vaniljsocker
 • 1 ägg
 1. Blanda ihop alla ingredienser och bred ut i pajskalet.
 2. Fortsätt med äpplerosorna.

Äpplerosor

Ingredienser

 • Ca. 6st goda äpplen (Ingrid Marie)
 • saft från ½ citron
 • 50g vatten
 • 40g strösocker
 • 1 msk vinbärsgele (går att utesluta)

Metod

 1. Koka upp socker, vatten och vinbärsgelé. Ställ åt sidan
 2. Kärna ur och skiva äpplena riktigt tunt, låt skalet vara kvar, det ger fin färg.
 3. Lägg alla äppleskivor i en skål med vatten och citronsaft (så blir det inte brunt) och mikra 2-3min.
 4. Blanda alla ingredienser till mandelfyllningen och bred ut i det förgräddade skalet.
 5. Lägg ca 10st mjuka äppleskivor på en rad och rulla rulla ihop till en rosform.
 6. Lägg äpplerosorna ovanpå mandelsmeten och pensla med sockerlagen.
 7. Grädda mitt i ugnen tills mandelsmeten svällt upp och äpplena börjat ta färg, ca 30min mitt i ugnen.

Kika på videon för att se hur jag gör äpplerosorna.

Trädgårdsäpplen är de bästa äpplena, dessa är Ingrid Marie.

Den perfekt tjusiga bjudpajen enligt mig i alla fall.

Artikeln hittar du här: "My vill bli proffs på att baka". Sista bilden tagen av Åsa Sommarström, Mitt i Täby

Liiten, liiten, men ändock fick jag plats på förstasidan, yay! Känns fint ändå att några glada nyheter får plats där, så man får lite andrum bland resten av världens drama.