Krispig Äpple & Björnbärssmulpaj

december 9, 2015 – Taggad som

Smulpaj kan vara vin och vatten, med de här smulorna är knäckiga, kaneliga och skapar precis den rätta julkänslan när dofterna börjar spridas i köket. Fyllningen kan man variera i oändlighet, jag hade björnbär och red deliciousäpplen i och det blev riktigt gott! Snabbt går det dessutom när man är sugen på något sött en ondagskväll.

Krispigt smul

Ingredienser

  • 200g vetemjöl
  • 1 tsk kanel
  • 150g ljust muscovadosocker
  • 200g kallt osaltat smör

Metod

  1. Skär smöret i mindre bitar och lägga alla ingredienser i en skål.
  2. Finfördela smöret mellan fingrarna, men försök att inte arbeta degen för mycket.
  3. När du inte längre har några smörklickar kvar och du har relativt jämna smulor är smuldegen klar.
  4. Påbörja fyllningen.

Fyllning

Ingredienser

  • 3 äpplen
  • 150g björnbär (eller ett till äpple)
  • 1 tsk kanel
  • 40g ljust muscovadosocker

Metod

  1. Skala äpplen och skär i bitar, lägg i en skål tillsammans med björnbären.
  2. Strö över kanel och socker, rör runt och lägg sedan försiktigt på smulorna.
  3. Ställ in i ugnen och grädda ca 35min på 180°C eller tills smulorna är krispiga och det bubblar utmed kanten.
  4. Servera varm med en klick glass till. Mums!