Lime / Lemon / Blood Orange Curd

23 augusti 2015

Det här är mitt go-to standard recept på curd, som jag utgår ifrån oavsett vilken curd jag är sugen på. Mängen socker är anpassad till riktigt syrliga frukter som lime, citron eller vinbär. När jag gör apelsincurd så brukar jag spetsa den genom att blanda i en skvätt cointreau, likören lyfter smaken så den inte känns allt för söt....

Läs mer

Persikogalette med Vanilj

17 augusti 2015

Choose your peaches wisely...

Skämt å sido, kvalitén på frukten eller bären du väljer att lägga i pajen är avgörande i hur du kommer att lyckas. Härlig frukt, härlig paj. Här satsade jag  på några riktigt mogna, nästan på gränsen till för mjuka persikor. Hittar du inga mogna persikor? Kör på något annat som är moget och sött så sköter...

Läs mer

Pavlovatårta med Röda Vinbär

3 augusti 2015

Pavlova är en marängtårta och maräng är i grund och botten bara socker och äggvita. Men det finns ändå fler recept än man kan räkna där ute. Det här är mitt grundrecept till mina maränger alltid blir krispiga, vita och lagom sega i mitten, dessutom är den här marängtårtan extra piffig med choklad och vaniljrippel.

Receptet ger tre eller fyra...

Läs mer

Randiga Marängkyssar

1 augusti 2015

HAPPY PRIDE!

Ett undantag har skett, jag köpte naturlig färg, vad som nu menas med det. Men det är ju bara pride en gång om året och så tänkte jag att ville hylla färgerna i ett litet bakverk. De här marängerna är söta och inte smaksatta med något mer än socker. Men vill man krydda till det så släng i...

Läs mer

Trädgårdens Rödvinbärssaft

29 juli 2015

Har man en gång gjort hemlagad saft så finns det ingen återvändo. Fruktigt, fräsht, hälsosamt och framförallt fantastiskt gott! Smaken borde inte ens få jämföras med köpesaft, plus att man slipper allt skräp som krävs för massproduktion.

Vinbärssaft är en av mina absoluta sommarfavoriter och det är ett enkelt sätt att ta tillvara på en stor mängd av bär från...

Läs mer

Jordgubbsglass

28 juli 2015

Den här glassen är en krämig vaniljgräddglass som jag blandat med färsk jordgubbssaft. Grundreceptet är alltså min go-to glass som kan göras om och smaksättas med precis det man vill. Nästa gång kanske jag provar rostad hassenöt och nougat, karamelliserad vit choklad eller krusbär och lime. Det här receptet utgår från att man använder en glassmaskin för att frysa glassen....

Läs mer

Albert Cuypt på en Måndag

27 juli 2015

Jag kan inte beskriva min besvikelse över att det regnade och blåste så mycket i lördags att jag inte kunde ta mig till Linden markt i Jordaan. Den bästa av bästa matmarknader. Så för att undvika att bli krossad av ett omkullblåsande träd men fortfarande i behov av min dos färsk frukt och grönt, så begav jag mig till Albert...

Läs mer

Trädgårdens Rödvinbärsgelé

24 juli 2015

Vinbärssäsongen är här! Äntligen finns det mängder av bär på buskarna som bara skriker om att få bli till något gott. Nu i helgen så passade jag på att plundra mina föräldrars röda vinbärsbuskar när jag var på besök. Så blev det till att safta, sylta och geléa hela helgen!

Här kommer recept på min godaste rödvinbärsgelé. Inga konserveringsmedel, inga...

Läs mer

Cheesecake med choklad och rödbeta

24 juli 2015

Det kanske nästan är fel att kalla det här en cheesecake, i teorin är det exakt vad det är, men smakupplevelsen är mer likt en krämigt bakad chokladmousse. Mäktig men len och fylligt chokladig. Choklad och rödbeta kanske inte låter som en klassisk kombintation, men det funkar så bra! Rödbetan tillför jordighet till kexbottnen och jag sockerpicklade även lite färska...

Läs mer

Fast Rödvinbärscurd

5 juli 2015

Rödvinbärscurd

Lemon och lime curd har nog de flesta hört talas om, men vinbärscurd är inte lika vanligt. Det går att göra curd på nästan vilka bär eller frukter som helst, men godast blir med syrliga. Därför passar vinbär utmärkt till att göra curd med både en hög naturlig syra och sötma i bären.

Den här curden är extra fast,...

Läs mer

Temperera Vit, Ljus och Mörk Choklad

24 februari 2015

Varför ska man temperera choklad? För krispet, glansen och hållbarheten av choklad i rumstemperatur.

Att temperera choklad är inte det enklaste, eller det roligaste, men heller inte omöjligt och det gör stor skillnad på slutresultatet. I grund och botten handlar det bara om att vara nogrann med temperaturerna och ha tålamod, inte min starka sida, men ibland är det bra...

Läs mer