Mys Tiramisutårta med Citrus
![](https://classic-assets.snowfirehub.com/accounts/13423/modules/pages2/images/component_image/1261.jpg?t=nyr6d2.jpg)
I lucka nummer 2 av min söta julkalender gömmer sig receptet på den här läckra tårtan! "Det är sällan man får en tårta med sånt tryck i" tyckte Brigitta när hon smakade den under tårtveckan i Hela Sverige Bakar 2015. Vi är mitt i mandarinsäsongen och vad är väl bättre än att fira det med en uppfriskande citrustårta? Detta är min solklara favorit, och den är väl värd den extra mödan att baka.
Foto: TV4
Lätta Chokladbottnar
Ingredienser (24cm eller till 16cm + 18cm springform)
- 5 ägg (300g)
- 255g strösocker
- 90g vetemjöl
- 90g potatismjöl
- 15g kakao
- 2 ½ tsk bakpulver
- 1 vaniljstång
- 1 nypa salt
Metod
- Sätt ugnen på 175°C, smöra och mjöla en springform, ca 24 cm i diameter.
- Vispa ägg och socker pösigt i en skål och blanda torra ingredienser i en annnan.
- Sikta ned de torra ingredienserna i äggvispet medan du rör om.
- Grädda tills gyllenbrun och klarar stickprov, ca 35min.
- Svalna och dela i tre jämna delar.
Citrusgrädde
Ingredienser
- 750g vispgrädde
- 8 mandariner
- 4 apelsiner
- 40g socker
Metod
- Zesta (riv av yttersta skalet) apelsinerna och blanda med sockret.
- Vispa grädden ganska hårt och rör ned zestet.
- Skala mandarinerna och dela i bitar.
- Fyll en del av grädden i en spritspåse.
Mascarponekräm
Ingredienser
- 2 ägg
- 50g socker
- 250g mascarponeost
- 2 msk Cointreau
Metod
- Vispa gulor fluffiga med sockret i en skål och vitorna hårt i en annan.
- Vispa i cointreau i gulorna och vänd försiktigt ned äggvitan
Chokladtungor
Ingredienser
- 400g mörk choklad
- 10g kako
Metod
- Hacka chokladen fint.
- Smält hälften av chokladen till 45°C och rör i resterande choklad.
- Bred ut 'tungor' på bakplåtspapper och låt stelna.
Bottenpensling
200g bryggd espresso (ca 2 dl) blandad med 3 msk Cointreau.
Montering
- Pensla en botten med kaffe och cointreau blandningen.
- Bred på ett lager med citrusgrädde och strö över hackad citrusfrukt.
- Lägg på ett lager till av kakan och pensla igen.
- Bred på mascarponekrämen och lägg på översta lagret.
- Upprepa för den övre våningen av tårtan.
- Ställ den övre tårtan på den undre (stärk med tårtpinnar om det behövs)
- Sätt chokladtungorna runtom tårtan (pudra med kakao precis innan servering)
- Låt gärna stå till sig i kylen ett par timmar innan det är dags för efterrätt.
![](https://classic-assets.snowfirehub.com/main/image/resize?file=accounts%2F13423%2Ffiles%2F369.jpg&t=nypakl&method=crop&crop%5Bx%5D=0&crop%5By%5D=132&crop%5Bwidth%5D=1662&crop%5Bheight%5D=1204&max_width=665)
Nyckeln till att lyckas med den här tårtan är att använda riktigt goda och ekologiska citrusfrukter. Jag brukar variera mig mellan söta mandariner och apelsiner, men varför inte använda båda?
![](https://classic-assets.snowfirehub.com/main/image/resize?file=accounts%2F13423%2Ffiles%2F368.png&t=nypaav&method=crop&crop%5Bx%5D=0&crop%5By%5D=0&crop%5Bwidth%5D=817&crop%5Bheight%5D=539&max_width=665)
![](https://classic-assets.snowfirehub.com/accounts/13423/modules/pages2/images/component_image/1238.jpg?t=nyr6c1.jpg)