Mys Tiramisutårta med Citrus

december 2, 2015 – Taggad som

I lucka nummer 2 av min söta julkalender gömmer sig receptet på den här läckra tårtan! "Det är sällan man får en tårta med sånt tryck i" tyckte Brigitta när hon smakade den under tårtveckan i Hela Sverige Bakar 2015. Vi är mitt i mandarinsäsongen och vad är väl bättre än att fira det med en uppfriskande citrustårta? Detta är min solklara favorit, och den är väl värd den extra mödan att baka.

Foto: TV4

Lätta Chokladbottnar

Ingredienser (24cm eller till 16cm + 18cm springform)

  • 5 ägg (300g)
  • 255g strösocker
  • 90g vetemjöl
  • 90g potatismjöl
  • 15g kakao
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • 1 vaniljstång
  • 1 nypa salt

Metod

  1. Sätt ugnen på 175°C, smöra och mjöla en springform, ca 24 cm i diameter.
  2. Vispa ägg och socker pösigt i en skål och blanda torra ingredienser i en annnan.
  3. Sikta ned de torra ingredienserna i äggvispet medan du rör om.
  4. Grädda tills gyllenbrun och klarar stickprov, ca 35min.
  5. Svalna och dela i tre jämna delar.

Citrusgrädde

Ingredienser

  • 750g vispgrädde
  • 8 mandariner
  • 4 apelsiner
  • 40g socker

Metod

  1. Zesta (riv av yttersta skalet) apelsinerna och blanda med sockret.
  2. Vispa grädden ganska hårt och rör ned zestet.
  3. Skala mandarinerna och dela i bitar.
  4. Fyll en del av grädden i en spritspåse.

Mascarponekräm

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 50g socker
  • 250g mascarponeost
  • 2 msk Cointreau

Metod

  1. Vispa gulor fluffiga med sockret i en skål och vitorna hårt i en annan.
  2. Vispa i cointreau i gulorna och vänd försiktigt ned äggvitan

Chokladtungor

Ingredienser

  • 400g mörk choklad
  • 10g kako

Metod

  1. Hacka chokladen fint.
  2. Smält hälften av chokladen till 45°C och rör i resterande choklad.
  3. Bred ut 'tungor' på bakplåtspapper och låt stelna.

Bottenpensling

200g bryggd espresso (ca 2 dl) blandad med 3 msk Cointreau.

Montering

  1. Pensla en botten med kaffe och cointreau blandningen.
  2. Bred på ett lager med citrusgrädde och strö över hackad citrusfrukt.
  3. Lägg på ett lager till av kakan och pensla igen.
  4. Bred på mascarponekrämen och lägg på översta lagret. 
  5. Upprepa för den övre våningen av tårtan.
  6. Ställ den övre tårtan på den undre (stärk med tårtpinnar om det behövs)
  7. Sätt chokladtungorna runtom tårtan (pudra med kakao precis innan servering)
  8. Låt gärna stå till sig i kylen ett par timmar innan det är dags för efterrätt.

 

Nyckeln till att lyckas med den här tårtan är att använda riktigt goda och ekologiska citrusfrukter. Jag brukar variera mig mellan söta mandariner och apelsiner, men varför inte använda båda?